50531924 jf@danseta.dk

Tampontryk

Hvad kan Tampontryk gøre for dig?

Tampontryk kan modsat mange andre trykkemetoder, overfører et 2-D motiv til et 3-D emne. Det betyder at der næsten ingen begrænsninger er i forhold til emnets form. Løsninger med tampontryk kan således anvendes på næsten alle emner, både plane, runde, cylindrisk, konkave og konvekse.

Med tampontryk kan man trykke på stort set alle materialer og overflader, med særdeles stor holdbarhed.

Vælger du denne løsning, får du mulighed for at give dine produkt et eksklusivt udtryk med meget fine detaljer, selv ved meget små tekster. Ordrestørrelserne kan variere fra nogle få styk til flere tusinde.

Sådan foregår trykkemetoden tampontryk

I dag foregår trykkemetoden med tampontryk ved hjælp af en stålkliché, en tampon (siliconepude) samt trykfarve.

Første step i trykkeprocessen er, at stålklichéen påføres et lysfølsomt materiale. Herefter bliver motivet pålagt klichéen (via en film) som efterfølgende belyses og fremkaldes med en fotografisk metode, med undtagelse af der hvor filmen er monteret. Klichéen skal derefter lægges i syre, hvorved motivet bliver ætset ned i stålklichéen (dybtetryk).

Klichéen sættes herefter fast i maskinen, hvorpå farvekoppen, med den valgte farvetype og kulør påsættes. En tampon i den rigtige udformning monteres i maskinen og herefter vil det være muligt, at overføre motivet fra klichéen til emnet med tamponen. Processen er kort fortalt sådan: Tamponen bliver pneumatisk presset ned på klichéen, motivet sætter sig på tamponen, som derefter bliver ført ud til emnet og presset ned på dette, herved afsættes motivet.

Historien bag tampontryk

Tampontryk kaldes også for tampography. Processen er omkring 200 år gammel og stammer fra den kinesiske porcelænsindustri. I starten brugte man en pose med et gelatinemateriale som tampon. Klichéen var en kobberplade som var graveret manuelt og alt blev lavet som håndarbejde.

I årene efter 2. Verdenskrig udviklede man hos Swiss Watch Industri en simpel håndbetjent maskine der kunne trykke tampontryk på deres urskiver.

Sidst i 1960’erne blev processen optimeret i Tyskland med indførelsen af tamponer fremstillet i silicone, maskinerne blev mekaniske og der blev udviklet nye farvetyper som passede til tamponerne. Alt dette gjorde at trykkeprocessen blev meget hurtigere og tampontryk var nu klar til masseproduktion. Selve trykkemetoden kom til Danmark i starten af 1970’erne.

Hvad kan vi hjælpe dig med?
Vil du danne netværk med DanSeta?
DanSeta ApS tampontryk Danfoss
DanSeta ApS tampontryk Ecplise
DanSeta ApS tampontryk Maico